MANHATTAN AVE.

  • # #

    Entry Foyer

    The Victorian door was killing the house from the inside as well as the outside. The switch to an eight panel solid door with leaded glass side lights, required a steel reinforcement header across the doorway, but transformed and brightened the Entry Foyer. Sleek light fixtures along with sisal rugs with linen bindings and benches featuring Galbraith & Paul fabric, provided a cleaner and more sophisticated entry.

  • # #

    Living Room

    The original Living room was an abundance of floral patterns used on windows, furniture and rugs. It had disjointed seating that was not inviting or usable for entertaining. We chose a soothing palette of pale aqua and taupe, using a large scale paisley pattern for curtain panels on wrought iron hardware at the French doors and windows along with a fretwork velvet pattern in aqua on taupe for the small scale sofa. Four modified wing chairs in aqua velvet complete the welcoming seating area around the fireplace. The chimney breast was built out at the fireplace to complete the space that included panels above to house sconces as well as the owner’s favorite painting.

  • # #

    Dining Room

    We removed the chair rail and the busy wallpaper to help provide the feeling of taller ceilings in the space. Apple green grass cloth provided color and texture on the walls, and the trim and ceiling went to a clean white dove. A shell chandelier was hung above a deco inspired table in dark mahogany. Dining chairs were upholstered in a painterly floral fabric on a charcoal grey ground with a green grosgrain ribbon trim. The palette is playful yet sophisticated lending itself to any function, be it casual or formal.

  • # #

    Family Room

    The Family Room which opens onto the Kitchen, was a large scale room, but the general appearance was very dark and heavy. In an effort to transform the space, the cherry paneling was painted in Benjamin Moore’s Moonshine, a pale gray/blue and the patterned carpet was replaced with a khaki sisal rug with a 2” linen binding. The painted walls and lighter floor covering make the room feel airier yet it is still inviting and cozy due to the warm color palette selected for the furnishings. The scheme was built around a sophisticated chocolate brown and smoky blue toile from Barbara Barry that was used for roman shades and curtain panels. The George Smith sofa was upholstered in a warm marbled chenille from Marvic Textiles. A menswear linen weave from Romo was used on the four club chairs that surround a 54” square ottoman from Alexa Hampton for Hickory Chair upholstered in a geometric texture from Larsen in symphony blue.

  • # #

    Powder Room

    The powder room is set down a small stairwell and the busy wallpaper, contrasting floor and dark wood were overwhelming. A lighter, airier wallpaper was selected, the paneling was painted white dove and a lighter, smaller scaled floor tile was installed to give the space a more open and elegant feel. A floating corner sink and mirror were designed to make the room feel more spacious and carpeting in a pale mink wool warmed the stairs.

  • # #

    Master Bedroom

    The Master Bedroom was overwhelmed by window treatments with heavy valances. The room felt small and not worthy of a Master Suite. Soft blue and taupe fabrics were picked to make the bedroom soothing but also feel lighter and more spacious. Simple and clean curtain panels add texture to the room without closing in on the space. Small scale side tables allowed for a King Size bed without encroaching on the doors that flank the bed and allow access to a terrace. Club chairs were selected that had a smaller footprint but a decent back pitch that allow the clients to read in comfort in a cozy velvet.

  • # #

    Back Stair Hall

    The paneling in the back stairhall was renovated to match the front of the house since the 2nd floor stairhall runs the length of the home. The same soft geometric rug is carried from the front stairs through to the back side of the house, adding to the continuity. An open wrought iron fixture was selected to add light but not block your view whether looking from the inside out or the outside in. A large series of antique architectural drawings in silvered frames line both sides of the stairwell. The drawings next to the large scale windows give the space a gallery feel but are not overwhelming due to their quiet nature and framing.

  • # #

    Pool House

    The pool house was renovated to be used more for entertaining than storage. The colors selected mirror the patio furniture cushions that surround the pool. And since the clients added a guest room to the second floor, the colors are Summery and playful but still warm enough for the space to be welcoming all year long. A dark tile floor that resembles wood planks was selected so the space would connect to the main house but still be friendly to bathers who want to step in from the heat. The space also features a full bath for guests as well as outdoor shower.